Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013







Χριστούγεννα
Πολλά είναι τα φαγητά και τα γλυκίσματα που ακόμα και σήμερα συναντάει κανείς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το πατροπαράδοτο φαγητό της Λέσβου είναι το χοιρινό σελινάτο ή φρικασέ, το χριστό με μοσχάρι και χοιρινό, οι μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα, ρεβίθια με το κρέας και λουκάνικα, ενώ τα γλυκά είναι κουραμπιέδες, μελομακάρονα (φοινίκια), πλαντζέτα ή μπακλαβάς και δίπλες.
Την παραμονή των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά γύριζαν από πόρτα σε πόρτα και λέγανε τα κάλαντα,  με ανταμοιβή ήταν σύκα καρύδια ή κάποιο γλύκισμα.



Χριστό (Γέρα)
Υλικά
½ κ. μοσχάρι σε κύβους
½ κ. χοιρινό σε κύβους
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κυδώνι
10 κάστανα
1 ποτ. χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
2 φύλλα δάφνης
1 κ. κρεμμυδάκια μικρά (στιφάδου)
μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι

Σοτάρουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ρίχνουμε το λάδι και τον χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και το μπαχάρι και τέλος βάζουμε το κρασί. Ρίχνουμε 2 ποτ. νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και λίγο αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα βράζουμε για 10΄. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο κρέας. Στη συνέχεια ρίχνουμε σε κομμάτια το κυδώνι και τα κάστανα. Σιγοβράζουμε για μια ώρα ακόμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου