Ενα ταξίδι γεύσεων, από τη Φλώρινα & τον Εβρο, μέχρι την Κρήτη & τη Ρόδο, και από τη Λέσβο και τη Χίο μέχρι την Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Συνταγές από ταξίδια και από έρευνα στη Λαογραφία, στα ήθη και έθιμα των Έλληνων.
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
συνταγές από τη Γέρα
Σαρδέλες παστές
Υλικά
1 κ. σαρδέλες ολόκληρες (χοντρές και φρέσκες)
ημίχοντρο ή χοντρό αλάτι 1-1½ κιλό
νερό σε ψεκαστήρι
1 κόσκινο (αν έχει μεγάλες τρύπες βάλτε ένα τούλι μέσα)
1 βάρος (πέτρα ή μάρμαρο)
Βάζουμε στο κόσκινο 1 στρώση καλή αλάτι, μετά τις σαρδέλες, ψεκάζουμε νερό εναλλάξ με το αλάτι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι σαρδέλες. Σκεπάζουμε στο τέλος καλά με αλάτι, βάζουμε 1 πιάτο και το βάρος από πάνω. Το διατηρούμε στο ψυγείο για ή 1-2 μέρες, ανάλογα με το πώς θέλουμε τις σαρδέλες. Όταν παστωθούν, κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τα εντόσθια και την πέτσα με τη μύτη ενός μαχαιριού ξεκινώντας από την ουρά για να βγει πιο γρήγορα και τις βάζουμε στο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε προσθέτουμε διάφορα μυρωδικά (π.χ πιπερίτσα καυτερή).
Σαρδέλες με κολοκυθάκια στο φούρνο (Μεσαγρός Γέρας)
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
3 μεγάλα κολοκύθια
2 κρεμμύδια κομμένα φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
½ κούπας μαϊντανό
½ κούπας λάδι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σαρδέλες. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα κολοκύθια κομμένα ροδέλες. Από πάνω βάζουμε τις σαρδέλες αλατισμένες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ντομάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνουμε με το λάδι. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για μία ώρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου