ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Μελιτζάνες ή κολοκυθάκια Παπουτσάκια (Σκαφούδες)Γέρας

Υλικά

· 1 κιλό μέτριες μελιτζάνες ή κολοκύθια

· 1/2 κιλό κιμά

· 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

· 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

· 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

· 1/2 φλυτζάνι κρασί

· 1/2 ματσάκι μαϊντανό

· 1 κονσέρβα τοματάκι κονκασέ

· 1 κουταλιά τοματοπελτέ

· 1 ξυλαράκι κανέλλα

· αλάτι και πιπέρι

· 2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο

· 4 κουταλιές βούτυρο

· 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι

· 1 κουτί γάλα εβαπορέ

· 2 φλυτζάνια νερό

· λίγο μοσχοκάρυδο

· 1 κρόκο αυγού


Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση κάθετα και τις ζεματάμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι

Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας  για να μην σβολιάσει

Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλλα , άλατι, πιπέρι

Σβήνουμε με κρασί

Προσθέτουμε τον μαϊντανό

Ρίχνουμε την τομάτα και τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε

Μαγειρεύουμε  μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά

Βγάζουμε το ξυλάκι της   κανέλλας

Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί

Ρίχνουμε τον κιμά σε κάθε παπουτσάκι γεμιζοντάς το


( Μπεσαμέλ)

Βάζουμε το βούτυρο σε ζεστή κατσαρόλα και μόλις λιώσει αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα μέχρι να απορροφησεί το βούτυρο

Μετά ρίχνουμε το γάλα βραστό και ανακατεύουμε με το σύρμα ώσπου να πάρει βράση.

Προσθέσουμε όσο  αλάτι θέλουμε κα την αφήνουμε να βράσει .

Όταν δέσει, την βγάζουμε  από τη φωτιά.

Ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε πολυ  γρήγορα.

Προσθέστε τριμμένο μοσχοκάρυδο.



Στρώνουμε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά

Πασπαλίζουμε με το τυρί Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο
Η συνταγή μπορεί να γίνει και χωρίς τον κιμά προσθέτοντας την ψίχα της μελιτζάνας και ανακατεύοντας με τα υπόλοιπα υλικά.

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Υλικά


6 μεγάλες μελιτζάνες
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι  μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φρέσκια μεγάλη τομάτα τριμμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι



Προετοιμασία


Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τα πράσινα κομμάτια αφήνοντας το κοτσάνι.

Βάζουμε τις μελιτζάνες στον πάγκο μας και όπου σταθούν κάνουμε δυο μεγάλες χαραξιές χωρίς να τις τρυπήσουμε πέρα ως πέρα.

Βάζουμε  τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι  για  να ξεπικρίσουν για 1-2 ώρες.

Τις πιέζουμε να φύγουν τα υγρά τους και τις τηγανίζουμε ελαφρά (εναλλακτικά μπορούμε να τις βάλουμε στο grill)

Τις ακουμπάμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να μαζέψει  το λάδι.

βάζουμε  στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για να μαλακώσουν.

Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το  σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα βγάζουμε απ’ τη φωτιά.

Τακτοποιούμε  τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με τα χαραγμένα μέρη προς τα πάνω. Με ένα πιρούνι ανοίγουμε  το ανοίγματα προσεκτικά να μην τρυπήσουμε  το φλοιό.

Τις γεμίζουμε με  το μείγμα των κρεμμυδιών και ρίχνουμε από πάνω περιχύνω την  τομάτα

Ψήνουμε  στους 200° C



Μελιτζάνες με ξυνόγαλο (Γέρα)
Υλικά

χυλός: 4-5 αυγά
1 φλιτζ. τυρί φέτα
1½ φλιτζ. γραβιέρα ή μυζήθρα
1 - 1½ φλιτζ. νερό
1 - 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
πιπέρι και λίγο αλάτι
ξινόγαλο: 3 - 4 κ. γάλα και 1 γιαούρτι
Καθαρίζουμε τον φλοιό, κόβουμε σε φέτες μικρές τις μελιτζάνες, τις βράζουμε με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν καλά και τις στραγγίζουμε εντελώς σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε το γάλα βρασμένο σε μια μεγάλη  κούπα καλύπτοντας με πεσέτα κι ένα ζεστό μάλλινο ύφασμα. Όταν γίνει χλιαρό, διαλύουμε ένα κουπάκι γιαούρτι με το ίδιο γάλα και το προσθέτουμε στη κούπα ανακατεύοντας. Αφήνουμε σκεπασμένο για 2,5 ώρες, κι όταν κρυώσει καλά το βάζουμε στο ψυγείο. Ανακατεύουμε τα υλικά για τον χυλό προσεκτικά, μέχρι να στέκεται στο κουτάλι. Βουτάμε τις μελιτζάνες στο χυλό και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Σιγοβράζουμε το ξινόγαλο στην κατσαρόλα, ώστε να μείνει σχεδόν το μισό και να δέσει. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες στο ξινόγαλο, προσθέτουμε λίγο νωπό βούτυρο και αφήνουμε να σιγοψηθούν.









Μπουρεκάκια Μελιτζάνας

Υλικά για την Γέμιση

2 κιλά μεγάλες μελιτζάνες

½ κιλό φέτα

2 αυγά

3 κουταλιές σούπας αλεύρι

2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη

Γάλα

Σπορέλαιο

Υλικά για την κρούστα

2 σακουλάκια (400 γρ.) φρυγανιά τριμμένη

3 αυγά

κεφαλοτύρι τριμμένο

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε μέτριες  φέτες κατά μήκος.

Τις τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν και τις βάζουμε σε ενα σουρωτήρι για 2  ώρες για να στραγγίσει καλα το λάδι.


Την ώρα που περιμένουμε να στραγγίσουν οι μελιτζάνες ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τη φυτίνη σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς  για να μη σβολιάσει.


Έπειτα ρίχνουμε όσο  γάλα χρειάζεται  και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ενα  μέτριο χυλό,  προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη.

Χτυπάμε ολόκληρα τα αυγά και τα ρίχνουμε ανακατεύοντας στην κατσαρόλα.

Αφού ανακατέψουμε καλά το μείγμα, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά  και την αφήνουμε να κρυώσει.


Όταν είναι έτοιμες οι μελιτζάνες και κρυώσει και το μείγμα, παίρνουμε μια μια μελιτζάνα στο χέρι μας και βάζοντας στην άκρη της λίγη γέμιση, τις τυλίγουμε σε ρολό.

Μετά το κάθε ένα το περνάμε πρώτα απο το τριμμένο κεφαλοτύρι και έπειτα το βουτάμε στο χτυπημένο αυγό και τέλος με την τριμμένη φρυγανιά.

Στη συνέχεια βάζουμε σε  τηγάνι σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε.

Ξαναπερνάμε κάθε ρολό πάλι μέσα απο το  χτυπημένο αυγό και το βάζουμε στο ζεστό λάδι σε μέτρια θερμοκρασία.

Όταν ροδοκοκκινήσουν τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα



μελιτζάνες γεμιστές με χταπόδι
Υλικά

½ κ. χταπόδι ψιλοκομμένο
8 μέτριες μελιτζάνες
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2½ φλυτζ. τσαγιού νερό
1½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
4 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
ελάχιστο αλάτι
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
Πλένουμε και κόβουμε από κάθε μελιτζάνα μια λεπτή φέτα και αδειάζουμε τη ψίχα τους. Σοτάρουμε στο τηγάνι το χταπόδι και  τα κρεμμύδια με το ½ φλυτζ. λάδι για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και τις ντομάτες και βράζουμε για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Γεμίζουμε με το μίγμα αυτό τις μελιτζάνες και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στη κατσαρόλα και το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τη ντομάτα. Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου