ΨΑΡΙ-ΘΑΛΛΑΣΙΝΑ


Σαρδέλες με κολοκυθάκια στο φούρνο (Μεσαγρός Γέρας)

Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
3 μεγάλα κολοκύθια
2 κρεμμύδια κομμένα φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
2  μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
½ κούπας μαϊντανό
½ κούπας λάδι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σαρδέλες. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα κολοκύθια κομμένα ροδέλες. Από πάνω βάζουμε τις σαρδέλες αλατισμένες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ντομάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνουμε με το λάδι. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για μία ώρα.

















 Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο παστό (Αγιάσος)

Υλικά
 ½ μπακαλιάρο παστό
1 μεγάλο λάχανο
1 φλυτζ. ρύζι
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
1 ντομάτα (τριμμένη)
μαϊντανό και δυόσμο
ελαιόλαδο, πιπέρι
Αφού ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον μαδάμε σε πολύ ψιλά κομματάκια μέσα σε μια κούπα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το ρύζι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Έχουμε ήδη ζεματίσει τα λάχανα και τα τυλίγουμε. Αφού τα στρώσουμε στη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και λάδι, ενώ σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα. Βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά. 

Υλικά για μπακαλιάρος παστός με πράσα και πατάτες
1πολύ μικρό φύλλο μπακαλιάρο παστό (ψιλοκομμένο)
1κ. πράσα
1κρεμύδι
1 ματσάκι σέλινο
3-4 πατάτες
χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
πιπέρι
Βάζουμε με λίγο λάδι στην κατσαρόλα, το κρεμύδι, τα πράσα και το σέλινο (χοντροκομμένα) και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά  μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και αφού βράσουν προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο κι αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά  για 1 ώρα περίπου.
 
Υλικά για βασιλόπιτα Αγιάσου

1 κ. αλεύρι σκληρό
2 φλ. βούτυρο αγνό
2 κουτ. γλυκάνισο
2½ φλυτζ. νερό
1 φλυτζ. ζάχαρη
2 κουτ. σόδα κοφτά
2 κουτ. αλάτι
2/3 φλ. ελαιόλαδo
4 φλυτζ. τριμμένη ξερή μηζύθρα
από ένα κοφτό κουτ. τριμμένο κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπερόριζα, κακουλέ
1 αυγό και σουσάμι
Βράζουμε το γλυκάνισο για 10αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε. Παίρνουμε 2 φλυτζ. προσθέτουμε ζάχαρη, σόδα και αλάτι. Ανακατεύουμε σε μια κούπα 1½ φλ. αλεύρι με το λάδι. Το ραντίζουμε με το αρωματισμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα σε χλιαρό μέρος. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα και τα μπαχαρικά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι Νο 32. Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο ζύμης, το αλευρώνουμε και το απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε να βγαίνει έξω από το σκεύος. Βουτυρώνουμε το φύλλο και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουτ. από το μίγμα μηζύθρας. Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Τέλος με το φύλλο που προεξέχει από τη πρώτη στρώση, σχηματίζουμε στην επιφάνεια ένα στεφάνι. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 160ο για 1½ ώρα περίπου σκεπάζοντας με βουτυρωμένο λαδόχαρτο.  

Υλικά για γλυκό κάστανο

1½ κ. κάστανα
1½ κ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
4 ποτ. νερό
1
1½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για κάθε ½ κ. κάστανο προσθέτουμε ½ κ. ζάχαρη και 2/3 ποτ. νερό
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα κάστανα προσέχοντας να μη λιώσουν. Αφαιρούμε και την εσωτερική φλούδα. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και αφού κρυώσει ρίχνουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα. Την επομένη τα βράζουμε για 5 Τα κρυώνουμε και τα βγάζουμε απτο σιρόπι προσθέτοντας σε αυτό χυμό λεμονιού. Βράζουμε μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και ταφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Αφού στεγνώσουν καλά τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε περισσότερο σιρόπι και τα βάζουμε σε γυάλα, ως γλυκό του κουταλιού.











Μπακαλιάρος παστός με πράσα και πατάτες  (Αγιάσος)
Υλικά
1πολύ μικρό φύλλο μπακαλιάρο παστό (ψιλοκομμένο)
1κ. πράσα
1κρεμμύδι
1 ματσάκι σέλινο
3-4 πατάτες
χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
πιπέρι
Βάζουμε με λίγο λάδι στην κατσαρόλα, το κρεμύδι, τα πράσα και το σέλινο (χοντροκομμένα) και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά  μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και αφού βράσουν προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο κι αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά  για 1 ώρα περίπου.




















Γαύρος ξυδάτος

Υλικά
1 κιλό γαύρο
1 μπουκάλι ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι

Καθαρίζουμε τον γαύρο από τα κόκκαλα και τον πλένουμε καλά. Τον βάζουμε να στραγγίξει.
Βάζουμε τον γαύρο σε ένα μπόλ σε στρώσεις με αλάτι και ξύδι ώστε να τον καλύπτει. Τον αφήνουμε για 24 ώρες στο ψυγείο.
Στη συνέχεια τον βγάζουμε από το ξύδι και τον βάζουμε με σκόρδο και πιπεριά και τον καλύπτουμε με ηλιέλαιο.
Διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου