Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

συνταγές από την Κύμη


καλαμαροκεφτέδες


½ κ. Καλαμάρια
100 γραμμ. Φρυγανιά Τριμμένη
1 Αυγό
1 μεγάλο Κρεμμύδι
2 σκελ. Σκόρδο
½ ματσάκι Μαϊντανό
½ ματσάκι Δυόσμο
1 φλιτζ. Ξύδι
½ σφηνάκι Ούζο
Αλάτι & Πιπέρι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια. Χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του και πλοκάμια και κοιλιά. Στο τελευταίο ξέπλυμα τα αλείφουμε με λίγο ξυδάκι. Το ξύδι βοηθάει για να μην σκάει το καλαμάρι στο τηγάνισμα. Αλέθουμε τα καλαμαράκια στο μούλτι, με λίγο ξύδι και λίγο ούζο. Το υγρό θα τα βοηθήσει να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα πράσινα μυρωδικά. Προσθέτουμε και το αυγό χωρίς να το χτυπήσουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, και μετά την φρυγανιά για να σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια. Δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι για να μην μαυρίσει το λάδι μας. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και μαϊντανό. Για να γίνουν νηστίσιμοι δεν βάζουμε αυγό.

Τηγανόψωμο
Υλικά
• 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
• 1 φακελάκι μαγιά
• Λίγο λάδι και λίγο χλιαρό νερό
• ½ κιλό φέτα θριμματισμένη ή άλλο χωριάτικο τυρί
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τη ζύμη, ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, το κόβουμε με ένα πιάτο στρογγυλή πίτα και βάζουμε το τυρί, διπλώνουμε το φύλλο και το πιέζουμε να κολλήσει. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα τηγανόψωμα.


Γαρίδες σαγανάκι
• 1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
• 10 γαρίδες
• 1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
• Αλατοπίπερο, λίγο κόκκινο πιπέρι
• 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
• 150 γρ. φέτα τριμμένη
• λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 200 γρ. κασέρι τριμμένο
• λίγο λεμόνι
• 1 κρασοπότηρο λάδι
• 2 πιπεριές πράσινες, λεπτές ροδέλες
• 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι με λάδι, ρίχνουμε και τις γαρίδες και τις πιπεριές και αφήνουμε να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το τσίπουρο, το αλατοπίπερο και τις ντομάτες και το αφήνουμε να γίνει η σάλτσα πηχτή.
Σε ένα ταψί προσθέτουμε τη μισή σάλτσα, από πάνω τις γαρίδες με το τσόφλι τους, το κόκκινο πιπέρι, τα τυριά και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα και το μαϊντανό και ψήνουμε 15 λεπτά περίπου σε μέτριο φουρνο. Καλή σας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου