ΓΛΥΚΑ


Γλυκά της Πρωτοχρονιάς

Για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς
πιστεύουν στην τύχη του ανθρώπου που θα μπει πρώτος στο σπίτι μετά την αλλαγή του χρόνου και θα φέρει καλή τύχη και ευημερία στο σπιτικό τους.    Ο νοικοκύρης του σπιτιού το πρωί της Πρωτοχρονιάς, μπαίνει στο σπίτι τρεις φορές κρατώντας μια πέτρα και ένα ρόδι μέσα σε μια σακούλα. Το «αμίλητο νερό» είναι επίσης έθιμο της ημέρας. Νωρίς το πρωί κάποιο μέλος της οικογένειας παίρνει μια στάμνα που στο στόμιο της έχουν τοποθετήσει ένα κλαδί αγιόκλημα και πηγαίνει σε μια βρύση.  Παίρνει νερό και σε όλη τη διαδρομή δεν μιλάει σε κανέναν.
Την Πρωτοχρονιά γίνεται και η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, η οποία είναι συνήθως σε μορφή κέικ ή τσουρεκιού και κόβεται μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μέσα βάζουν κάποιο νόμισμα, το λεγόμενο φλουρί. Όποιος τύχει το φλουρί στο κομμάτι του, σημαίνει ότι θα είναι τυχερός όλο το χρόνο. 
Φοικίκια (μελομακάρονα)
Υλικά

2 κούπες ελαιόλαδο
1  κούπα ζάχαρη
½  κούπα κονιάκ
½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
κανέλα σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού
γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ. αλεύρι
σιρόπι: 2  κούπες μέλι, 2 κούπες  ζάχαρη, 2 κούπες  νερό (ένα από τα 2  μελομακάρονα ή σιρόπι να είναι κρύο)
πασπάλισμα: καρυδόψιχα τριμμένη, μοσχοκάρυδο τριμμένο και κανέλα τριμμένη
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κούπα και το δουλεύουμε με τη ζάχαρη. Συμπληρώνουμε το κονιάκ, τα υπόλοιπα υλικά και σιγά - σιγά το αλεύρι (όσο σηκώσει) κι ανακατεύουμε. Έχουμε ήδη αλείψει το ταψί με λάδι. Τα πλάθουμε και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν. Για το σιρόπι, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξουν λίγο. Βουτάμε ένα κομμάτι στην κατσαρόλα και αφού το στραγγίσουμε καλά, το βγάζουμε. 

Πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο, μοσχοκάρυδο και κανέλα.


                          Γλυκό κάστανο 
Υλικά

1½ κ. κάστανα
1½ κ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
4 ποτ. νερό
1 - 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για κάθε ½ κ. κάστανο προσθέτουμε ½ κ. ζάχαρη και 2/3 ποτ. νερό
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα κάστανα προσέχοντας να μη λιώσουν. Αφαιρούμε και την εσωτερική φλούδα. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και αφού κρυώσει ρίχνουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα. Την επομένη τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα κρυώνουμε και τα βγάζουμε από το σιρόπι προσθέτοντας σε αυτό χυμό λεμονιού. Βράζουμε μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Αφού στεγνώσουν καλά τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε περισσότερο σιρόπι και τα βάζουμε σε γυάλα, ως γλυκό του κουταλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου