Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

συνταγές από το Μανταμάδο



Μανταμάδος
Ο Μανταμάδος είναι ιδιαίτερα γνωστός για το επιβλητικό μοναστήρι του Ταξιάρχη, που χτίστηκε πριν από το 1700. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο και ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα, όταν σαν από θαύμα του Αγίου γλύτωσε από επιδρομή των πειρατών, που λεηλάτησαν το μοναστήρι και κατέσφαξαν τους υπόλοιπους μοναχούς. Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων και παίρνει μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα, ενώ συνδέεται και με το αρχαιολατρικό έθιμο του ταύρου. Πρόκειται για την τελετουργική σφαγή του ταύρου, ενώ στο μοναστήρι προετοιμάζεται το παραδοσιακό «κισκέκ» που μαγειρεύεται μέσα σε μεγάλα καζάνια υπό τους ήχους τραγουδιών (βρασμένο κρέας κοπανισμένο με σιτάρι και κύμινο), και μοιράζεται στους κατοίκους της περιοχής και τους προσκυνητές. Κομβικό σύμβολο του πανηγυριού είναι - εκτός από τον ταύρο και το άλογο. Τα άλογα κοσμούνται περίτεχνα και στο πλαίσιο του πανηγυριού διοργανώνονται ιπποδρομίες . (πηγή : Λέσβος – Κάθε γεύση μια ιστορία)

Κισκέκ
Υλικά
2 κ. κρέας πρόβειο
1 κ. κρέας μοσχαρίσιο
1 κ. αποφλοιωμένο σιτάρι
4 κρεμμύδια
Κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κρέας και το αφήνουμε να βράσει για πολλές ώρες, ώσπου να λειώσει. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το σιτάρι με τα κρεμμύδια, βάζοντας στον πάτο της κατσαρόλας τα κρεμμύδια, από πάνω το σιτάρι και τα καλύπτουμε με νερό. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι. Πριν πιει όλο το νερό, παίρνουμε ζωμό από το κρέας που βράζει και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι. Αυτό συνεχίζεται μέχρι που να βράσουν καλά τόσο το κρέας όσο και το σιτάρι. Το σιτάρι πρέπει να βράσει κι αυτό πολύ καλά και να έχει ανοίξει. Ξεκοκαλίζουμε το βρασμένο κρέας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λιωμένο σιτάρι. Χτυπάμε επίμονα με τον κόπανο ώσπου το μίγμα να γίνει ένας πολτός. Το κρέας δηλαδή να έχει γίνει ίνες και το σιτάρι να μην φαίνεται ολόκληρο. Τρώγεται ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου