Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

ΣΚΑΦΟΥΔΕΣ


Μελιτζάνες ή κολοκυθάκια Παπουτσάκια (Σκαφούδες)Γέρας

Υλικά

· 1 κιλό μέτριες μελιτζάνες ή κολοκύθια

· 1/2 κιλό κιμά

· 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

· 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

· 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

· 1/2 φλυτζάνι κρασί

· 1/2 ματσάκι μαϊντανό

· 1 κονσέρβα τοματάκι κονκασέ

· 1 κουταλιά τοματοπελτέ

· 1 ξυλαράκι κανέλλα

· αλάτι και πιπέρι

· 2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο

· 4 κουταλιές βούτυρο

· 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι

· 1 κουτί γάλα εβαπορέ

· 2 φλυτζάνια νερό

· λίγο μοσχοκάρυδο

· 1 κρόκο αυγού


Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση κάθετα και τις ζεματάμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι

Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας  για να μην σβολιάσει

Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλλα , άλατι, πιπέρι

Σβήνουμε με κρασί

Προσθέτουμε τον μαϊντανό

Ρίχνουμε την τομάτα και τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε

Μαγειρεύουμε  μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά

Βγάζουμε το ξυλάκι της   κανέλλας

Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί

Ρίχνουμε τον κιμά σε κάθε παπουτσάκι γεμιζοντάς το


( Μπεσαμέλ)

Βάζουμε το βούτυρο σε ζεστή κατσαρόλα και μόλις λιώσει αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα μέχρι να απορροφησεί το βούτυρο

Μετά ρίχνουμε το γάλα βραστό και ανακατεύουμε με το σύρμα ώσπου να πάρει βράση.

Προσθέσουμε όσο  αλάτι θέλουμε κα την αφήνουμε να βράσει .

Όταν δέσει, την βγάζουμε  από τη φωτιά.

Ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε πολυ  γρήγορα.

Προσθέστε τριμμένο μοσχοκάρυδο.



Στρώνουμε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά

Πασπαλίζουμε με το τυρί Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο
Η συνταγή μπορεί να γίνει και χωρίς τον κιμά προσθέτοντας την ψίχα της μελιτζάνας και ανακατεύοντας με τα υπόλοιπα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου