Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Γιαπράκια


Γιαπράκια (Ντολμαδάκια)
Αμπελόφυλλα
½ κ. κιμάς
1 τριμμένο κρεμμύδι
αλάτι πιπέρι
1 φλ. ρύζι
χυμό από ½ λεμόνι
ελαιόλαδο
1½ κουταλιά βούτυρο
για το αυγολέμονο: 4 αυγά, 1-2 λεμόνια

Αναμιγνύουμε σε μια κούπα τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η γέμιση. Ζεματάμε σε μια κατσαρόλα τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε στο χέρι μας ένα φύλλο προσθέτουμε λίγο από το μίγμα και διπλώνουμε πρώτα από δεξιά και μετά από αριστερά του κοτσανιού (που έχουμε προηγουμένως κόψει) και μετά το τυλίγουμε σφιχτά από την πλευρά του κοτσανιού προς τα πάνω. Τα τοποθετούμε ένα ένα στην κατσαρόλα. Από πάνω στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα και προσθέτουμε το βούτυρο, καθώς και ένα πιάτο ανάποδα. Βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε να βράσουν για 1 περίπου ώρα, παρακολουθώντας να έχει συνεχώς νερό. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο και τα φύλλα.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το χυμό των λεμονιών, ενώ με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα. Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να την ανακινούμε.  Αφήνουμε την κατσαρόλα για 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας κάπου κάπου, ώσπου να δέσει το αυγολέμονο και μετά την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Υλικά για λαχανάκια
½ κ. κιμάς
1 τριμμένο κρεμμύδι
αλάτι πιπέρι
1 φλ. ρύζι
χυμό από ½ λεμόνι
ελαιόλαδο
1½ κουταλιά βούτυρο
για το αυγολέμονο: 4 αυγά, 1-2 λεμόνια
Αναμιγνύουμε σε μια κούπα τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η γέμιση. Aφού κόψουμε τα φύλλα από το λάχανο, τα βουτάμε σε βραστό νερό και τα βγάζουμε γρήγορα για να μην λειώσουν. Βάζουμε στο χέρι μας ένα φύλλο προσθέτουμε λίγο από το μίγμα και διπλώνουμε πρώτα από δεξιά και μετά από αριστερά και μετά το τυλίγουμε σφιχτά από  προς τα πάνω. Τα τοποθετούμε ένα ένα στην κατσαρόλα. Από πάνω στρώνουμε μερικά λαχανόφυλλα  και προσθέτουμε το βούτυρο, καθώς και ένα πιάτο ανάποδα. Βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε να βράσουν για 1 περίπου ώρα, παρακολουθώντας να έχει συνεχώς νερό. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο και τα φύλλα.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το χυμό των λεμονιών, ενώ με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα. Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να την ανακινούμε.  Αφήνουμε την κατσαρόλα για 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας κάπου κάπου, ώσπου να δέσει το αυγολέμονο και μετά την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Υλικά για ρώσικη σαλάτα
5 πατάτες μεσαίες
½ κ. αρακά
5 καρότα
1 βαζάκι κάπαρη
6 - 7 αγγουράκια τουρσί
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια (χυμό)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλες κουταλιές μουστάρδα
Βράζουμε τις πατάτες τα καρότα και τον αρακά. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε και βάζουμε σε μια μεγάλη κούπα τον αρακά, τα καρότα κομμένα σε κυβάκια, την κάπαρη και τα αγγουράκια ψιλοκομμένα.
Μαγιονέζα: Περνάμε τις πατάτες από τον μύλο, τις βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα κροκάδια του αυγού, τη μουστάρδα και εναλλάξ λίγο λεμόνι και λίγο λάδι ανακατεύοντας παράλληλα με το μπλέντερ μέχρι να πήξει. Στην κούπα που έχουμε κομμένα τα υλικά ρίχνουμε το μίγμα της μαγιονέζας και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει.
Υλικά για γκιουζλεμέδες
Για τη ζύμη: 1 ποτήρι νερό, 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο,
1 κουτ. γλυκού σόδα και όσο αλεύρι χρειαστεί
Για τη γέμιση: 300 γρ. φέτα, ένα κομμάτι λαδοτύρι,
λίγη μυζήθρα ξερή τριμμένη, 2 ή 3 αυγά, λίγο πιπέρι
Για το τηγάνισμα: ελαιόλαδο
Φτιάχνουμε τη ζύμη όχι πολύ σφιχτή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.  Για τη γέμιση τρίβουμε τα τυριά ξεκινώντας από τη φέτα και το λαδοτύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα. Ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 8-10 εκ. Τοποθετούμε στη μια πλευρά του τετραγώνου διαγωνίως γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνο, ή διαφορετικά βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε σε φάκελο. Πατάμε καλά με το πιρούνι τις άκρες για να κολλήσουν και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.  Βγάζουμε και τοποθετούμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και μετά πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα και σερβίρουμε.
Υλικά για γιαουρτόπιτα
2/3  φλυτζ. τσαγιού βούτυρο
1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
2½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
λίγη βανίλια
3 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
½ κουτ. τσαγιού κοφτή σόδα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου το μίγμα γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και εξακολουθούμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το γιαούρτι και τη βανίλια. Μαζί με το αλεύρι ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε το χυλό ελαφρά και τον αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψάκι. Ψήνουμε τη γιαουρτόπιτα για μία ώρα στους 200 περίπου βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου