Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016


Χριστούγεννα
Πολλά είναι τα φαγητά και τα γλυκίσματα που ακόμα και σήμερα συναντάει κανείς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το πατροπαράδοτο φαγητό της Λέσβου είναι το χοιρινό σελινάτο ή φρικασέ, το χριστό με μοσχάρι και χοιρινό, οι μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα, ρεβίθια με το κρέας και λουκάνικα, ενώ τα γλυκά είναι κουραμπιέδες, μελομακάρονα (φοινίκια), πλαντζέτα ή μπακλαβάς και δίπλες.
Την παραμονή των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά γύριζαν από πόρτα σε πόρτα και λέγανε τα κάλαντα,  με ανταμοιβή ήταν σύκα καρύδια ή κάποιο γλύκισμα.




Χριστό (Γέρα)
Υλικά
½ κ. μοσχάρι σε κύβους
½ κ. χοιρινό σε κύβους
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κυδώνι
10 κάστανα
1 ποτ. χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
2 φύλλα δάφνης
1 κ. κρεμμυδάκια μικρά (στιφάδου)
μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι

Σοτάρουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ρίχνουμε το λάδι και τον χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και το μπαχάρι και τέλος βάζουμε το κρασί. Ρίχνουμε 2 ποτ. νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και λίγο αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα βράζουμε για 10΄. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο κρέας. Στη συνέχεια ρίχνουμε σε κομμάτια το κυδώνι και τα κάστανα. Σιγοβράζουμε για μια ώρα ακόμη. 






Αρνί καπαμά

Υλικά

· 1 κιλό αρνί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

· 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

· 1/2 κούπες κρασί λευκό

· 2 κουταλιές του γλυκού τοματοπελτέ

· 2 φρέσκιες ντομάτες

· 1 κομμάτι κανέλλα

· 2 γαρύφαλλα

· Μπαχαρικά

· αλάτι και πιπέρι

· λίγο αλεύρι


Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας , λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν

Βάζουμε το κρέας στη κατσαρόλα και αφήνουμε το βούτυρο στο τηγάνι

Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρασί, την ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει

Βάζουμε την σάλτσα που φτιάξαμε στην κατσαρόλα με το κρέας

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά  μας

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας  ένα φλιτζάνι ζεστό νερό

Μαγειρεύουμε  μέχρι να κάνει μία όμορφη σάλτσα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου