Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

συνταγές από το Μόλυβο


Ψάρι στη λαδόκολλα με ούζο (πολίτικη)
Υλικά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό
άνηθο
2 κουτ. γλυκού δυόσμο (προαιρετικά)
αλατοπίπερο
2 κουταλιές σούπας φυτίνη
4 φιλέτα ψαριού (μπακαλιάρο, σφυρίδα πέρκα ) περίπου 250 γρμ.
4 φύλλα δάφνης
2 ντομάτες σε φέτες
2 πράσινες πιπεριές σε φέτες
χυμό λεμονιού
4 φέτες λεμόνι
ελαιόλαδο
1/4 φλ. τσαγιού ούζο
Κόβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα. Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε τη λαδόκολλα.
Τοποθετούμε σε κάθε φυλλο από ένα φιλέτο και στη συνέχεια βάζουμε πάνω στο φιλέτο από ένα φύλλο δάφνης και σκορπάμε ισόποσα τα αρωματικά. Βάζουμε τις φέτες της ντομάτες, πιπεριές και τις φέτες λεμονιού. Περιχύνουμε στο τέλος με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το ούζο. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο.
Σηκώνουμε τις άκρες τις λαδόκολλας και διπλώνουμε όπως στο εξοχικό (σαν πακετάκι για να μείνουν μέσα τα υγρά). Ραντίζουμε λίγο τις άκρες του χαρτιού να μην αρπάξουν στο ψήσιμο. Προθερμαίνουμε στους 220 και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ανάλογα το φούρνο.





Βουλτάρια (Μόλυβος)
Υλικά
1 κ. σαλιγκάρια ζωντανά με το κέλυφος
λίγο πίτουρο ή αλεύρι
1-1½ κ. κρεμμυδάκια στιφάδου
½ κ. ντομάτες φρέσκες τριμμένες
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
1 ποτηράκι κρασί ξηρό λευκό
λίγη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
2 κυδώνια κομμένα σε τέταρτα
Τοποθετούμε τα σαλιγκάρια σε ένα σκεύος που κλείνει καλά μαζί με το πίτουρο ή το αλεύρι για να καθαρίσουν για δυο ημέρες, βάζοντας πάνω ένα βάρος για να μη φύγουν τα σαλιγκάρια. Μετά τα ξεπλένουμε καλά, ρίχνουμε αλάτι, τα ανακατεύουμε για να καθαρίσουν από την σιελώδη ουσία τους και τα ξεπλένουμε πάλι καλά. Τα βράζουμε σε νερό με δυο κουταλάκια αλάτι για 10 με 15 λεπτά μετά τα σουρώνουμε. Τα τσιγαρίζουμε για λίγο σε ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο νερό, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και τα κυδώνια. Αφήνουμε το φαί να σιγοβράσει.





Χταπόδι κρασάτο (Πέτρα)
Υλικά
1 κ. χταπόδι
½ ποτ. ημίγλυκο κρασί κόκκινο
2 ποτ. ελιές τσακιστές χωρίς κουκούτσι
1 ποτ. ελαιόλαδο
½ κουτ. του γλυκού πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια, ρίχνουμε το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει μόνο με τα υγρά του. Όταν πιει τα υγρά του, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε για 10΄ σε πιο δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Συνοδεύεται ιδανικά με μανέστρα τσιγαρισμένη με αγνό βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου